Tuesday, August 11, 2015

One Day in Brunei

Brunei - memang dah lama teringin singgah ke negara jiran kita ini tetapi ada sahaja perkara yang membatalkan niat hehehe. Jadinya bila tasyha offer untuk masuk ke Brunei dari Miri, umpama bulan jatuh ke riba. Rugilah kalau kata tak nak, kan? hehehe. Jadinya berbekalkan wang sebanyak $20, kami berempat pun bergerak menuju ke Brunei.

Ada 2 tol yang akan ditempuhi sepanjang perjalanan. Pertamanya tol Sungai Rasau dengan kadar bayaran RM10 (bergantung kepada jenis kenderaan). Tol yang kedua, bila memasuki Brunei dengan bayaran $3. Bagi pemeriksaan imigresen pula, seperti biasalah imigresen Malaysia (cop passport) dan di Brunei. Cuma waktu memasuki imigresen Brunei make sure borang kebenaran sementara bagi kenderaan telah pun diisi. Kalau takde borang tu minta aje di kaunter, isi borang dan kembali ke kaunter imigresen untuk pengesahan borang dan juga passport.
Brunei borang imegresen

Perjalanan mengambil masa sekitar 3 jam untuk tiba ke Bandar Seri Begawan. Sepanjang perjalanan, tak terasa pun macam berada di negara orang; maksud saya pemandangan di kiri-kanan takde beza pun seperti pemandangan di Malaysia. Oleh kerana waktu pun dah tengahari, kami terus menuju ke Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah yang terletak 4km dari Bandar Seri Begawan. Kagum dengan keindahan dan senibina dalamannya. Sayangnya kamera tidak dibenar digunakan di dalam dewan solat. Alhamdulillah, di sini kami sempat menunaikan solat Jumaat bersama-sama dengan jemaah yang lain.
road sign in Brunei
Ya, cuaca mendung dan hujan waktu kami di Brunei tetapi takdelah sampai cancel semua plan. Redah ajelah huhuhu.
Dari masjid kami menuju ke Kampung Ayer atau pun ada yang menggelarkannya sebagai Venice of the east'. Opps sebelum itu, singgah di mall yang terletak di hadapan jeti Kg Ayer ini untuk cuci mata. Err fridge magnet di sini rata-rata berharga $5 dan ke atas - tak mampu nak beli sebab duit cuma ada $20 sahaja huhuhu.
"kak, di sini mana saya boleh cari local foods ya?"
"err, tak tahu.."
Itu jawapan yang saya dapat. Ingatkan bolehlah try kuliner asli Brunei tetapi takde maknanyalah. Alih-alih kami bergerak menuju ke food court yang berada di tingkat atas.
Perut dah terisi, kami kembali ke jeti. Ada seorang pakcik offer $30/boat utk ke keliling Kg. Ayer dan extra $10 untuk tengok monyet cute (Proboscis Monkey - monyet hidung panjang).
kampong ayer

brunei school building

Proboscis Monkey - monyet hidung panjang

Puas menyelusuri sungai, kami kembali ke jeti. Oleh kerana hari pun dah agak lewat (sekitar jam 3.++pm), kami mengambil keputusan untuk bergerak kembali ke Miri.  Tiba di Miri pun dah lewat, lepas aje makan terus masing-masing layan kantuk.

http://mystoriesmories.blogspot.com/2013/04/sehari-di-brunei.html

Monday, August 3, 2015

Appreciating Brunei Flag Campaign-Raising 2015

Appreciating Brunei Flag Campaign-Raising 2015
The National Flag as the symbol of Strength and Sovereignty was the focus of a Special Talk of Flag-raising Appreciation Program in Conjunction with His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam's 69th Birthday Celebration. The program organised by the Information Department, the Prime Minister's Office, was held simultaneously in the four districts.
In the Brunei Muara District, the program was held at the Sultan Omar 'Ali Saifuddien Mosque in the Capital. Present at the special talk was Dato Paduka Awang Haji Abdul Wahab bin Juned, Acting Minister of Energy at the Prime Minister's Office. The talk was delivered by Doctor Haji Mohammad Hussain bin Pehin Penyurat Haji Ahmad, Deputy Rector of Universiti Islam Sultan Sharif Ali, UNISSA. It touched on the significance of the flag from the Islamic perspective relating to the spirit of patriotism and nationalism.
In the Tutong District, the National Flag-raising Appreciation Program in conjunction with His Majesty's 69th Birthday Celebration was held at the Hassanal Bolkiah Mosque in Tutong Town. Awang Haji Mohamad Rozan bin Dato Paduka Awang Haji Mohamad Yunos, Permanent Secretary for Media and Cabinet at the Prime Minister's Office, was present. The Special Talk on the Flag in Islam in relation to the spirit of patriotism and nationalism was presented by Doctor Haji Hambali bin Haji Jalil, Student Dean of KUPUSB. The function then continued with the reading of Ratib Al-Attas and ended with the Doa seeking Protection for His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam.
Meanwhile, in the Temburong District, the Program took place at the Utama Mohamad Salleh Mosque. Present was Dato Paduka Awang Haji Mohamad Juanda bin Haji Abdul Rashid, Permanent Secretary at the Prime Minister's Office. Also present were Yang Berhormat Awang Haji Sulaiman bin Haji Ahad, a Legislative Council member; Awang Haji Hamid bin Dato Paduka Haji Abdullah, Temburong District Officer and senior government officers. The program included Al Quran reading and a special talk on the Flag from the Islamic perspective delivered by Doctor Haji Noralizam bin Haji Aliakbar from the Seri Begawan Religious Teachers' University College.
Meanwhile, in the Belait District, a similar program was held at the Muhammad Jamalul Alam Mosque. Present was Dato Paduka Awang Haji Jamain Bin Julaihi, Permanent Secretary for Downstream and Energy at the Prime Minister's Office. Also present were Yang Berhormat Awang Haji Mohamad Yussof bin Haji Dulamin, a member of the Legislative Council, and Awang Haji Harris bin Othman, Belait District Officer. Nearly 400 people comprising government officers, uniformed officers, Penghulus, village chiefs, school principals and representatives of private companies attended the function. The program was highlighted with a special talk presented by a lecturer from Universiti Brunei Darussalam, Awang Haji Firdaus bin Orang Kaya Haji Nordin, followed by the reading of Ratib al-attas. The Flag-raising Appreciation Program in conjunction with His Majesty's 69th Birthday Anniversary aims to raise awareness among citizens and residents of the country on the role and responsibility of flying the national flag during His Majesty's Birthday celebration.
http://www.rtbnews.rtb.gov.bn/index.php?option=com_content&view=article&id=29365:appreciating-flag-raising&catid=34:local&Itemid=66

His Majesty's Sultan Brunei Birthday Celebrations 2015

His Majesty's Sultan Brunei Birthday Celebrations 2015

About 12 days before the main celebration, preparations continue for His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam's 69th Birthday Celebration. Drive in Bandar Seri Begawan and you will see the capital decorated with arches. The colourful structures add interest and beauty to the city.
One such arch straddles the main road between the Ministry of Home Affairs Building and the main Post Office. Billboards stand at strategic locations portraying pictures of His Majesty and special 'doa or supplications for the Monarch. One such 'doa says, 'Allah Lanjutkan Usia Baginda Dalam Iman dan Takwa' literally meaning 'May Allah bestow longevity with faith and piety to His Majesty." Starting yesterday the National Flag, flags of Pengirans and titled persons fly at government, business and private premises in conjunction with the Monarch's birthday celebrations.
When night comes, streets are more beautiful, with coloured neon lights making them brighter, adding to it a joyful atmosphere. Every year during the celebratory season, government agencies and private firms collaborate to spruce up Bandar Seri Begawan and surrounding areas. The country is at its liveliest during His Majesty's birthday celebrations. The colourful capital and other towns become more exciting, interesting and merrier, attracting not only locals but also foreign tourists.

http://www.rtbnews.rtb.gov.bn/index.php?option=com_content&view=article&id=29360:prelude-to-his-majestys-birthday-celebrations&catid=34:local&Itemid=66

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...